Miljön i Europa!

Idag har vi skrivit en gemensam text om miljön i Europa. Titta så bra den blev:

Miljön i Europa

En förnybar resurs är resurser som bildas nya hela tiden, som inte tar slut. Sol, vind, vatten och skog är exempel på förnybara resurser. Inte förnybara resurser kan försvinna. Järn, kol, naturgas och olja är exempel på resurser som kan ta slut. Ofta är ej förnybara resurser dyra, tex guld, diamant och olja.

Vi kan använda marken till odling (bomull, ris, potatis), bete, skog (träden  renar vårt syre  och fångar upp kodioxid, och ger oss trä och papper), metaller (järn, guld, silver) och bränsle (naturgas, olja). Vissa bränslen är miljövänligare än andra (ved, vindkraft, vattenkraft).

70 procent av jordens yta är vatten. De tre stora haven är Stilla havet, Indiska oceanen och Atlanten.  Man kan fiska i vattnet, vi hämtar salt ur vattnet, vi kan bada i vattnet, vi dricker vatten och åker båt på vatten. En människa överlever inte mer än tre dagar utan vatten. Många människor bor längs kusterna för att kunna få mat och många turister åker dit och bor på hotell (vilket leder till många jobb).

Metaller är dyrt (guld, silver). Metall är ingen förnybar resurs. Det kan ta slut. Vi gör smycken av metall. Vi tillverkar saker av metall. Metall kommer från berggrunden.

Människan förstör miljön mycket. Vi åker motordrivna fordon. Vi släpper ut växthusgaser. Vi skräpar ner. Vi bryr oss inte så mycket om miljön. Vi slänger mycket mat och äter för mycket kött. Vi återvinner inte så mycket som vi borde. Vi använder för mycket miljöfarliga saker (nagellack, hårfärg). Vi dumpar giftiga avfall i sjön och vi förstör ozonlagret. Vi använder för mycket resurser som inte är förnybara, såsom olja.

SKÄRP OSS MÄNNISKOR!

Ps Ni har väl sett artikeln om oss i Vårt Huddinge? http://www.huddinge.se/Global/kommun_och_politik/press_och_information/Informationskanaler/Vart_Huddinge_2015/varthuddinge_1_2015.pdf

Kolla sidan 20! Ds

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s