”Att veta är hälften av striden”

Inför nationella provet i svenska tränar vi oss på att skriva insändare. Självklart skickas dessa sedan till riktiga tidningar. Hoppas att så många som möjligt blir publicerade. Här kommer ett urval:

”Brukar du gå på cirkus?När du köper dina biljetter till cirkusen, tänker du då på hur djuren mår och hur dom transporteras till cirkusen? Cirkusdjuren transporteras i trånga utrymmen under lång tid, ibland utan vatten och mat.

Har du tänkt på att djuren lider bara för att vi människor ska ha kul?Djuren tvingas att göra onaturliga konster inför publik som i vissa fall kan skada djuren.En känd cirkus anmäldes för att ha utsatt en häst för 3 trycksår på rygg och länd. Man misstänkte att någon hade stått på hästen med högklackade skor.

Jag tycker att innan man bokar biljetterna till cirkusen så ska man kolla upp så att inte cirkusen har några anmälningar och helst av allt gå på en djurfri cirkus.

Tack för ordet!    //Av: Alva 12år, Skogås.

”Det känns som att varje gång man sätter på tv:n så har Rapport en ny uppdatering om kriget i Syrien. Jag vet att det är extremt viktigt med Syriens nuvarande kris. Men när all fokus ligger på rapporteringar om Syrien så missar vi andra kriser i världen.

Den specifika krisen som jag syftar på är barnsoldaterna i Västra Afrika. Där drogas och piskas barn. De tvingas ut i krig där en gång lyckliga barn blir känslolösa soldater med hjärta av sten. Vi har inte ens hjärta att berätta om det på nyheterna så att folk vet om det så att folk kan göra någonting åt det. Eftersom vi i Sverige ignorerar att berätta om en hemsk katastrof så kan inte många människor hjälpa för att hur ska en blind kunna visa vägen? Att veta är hälften av striden, glöm inte bort det.     //En frustrerad kille 12 år”

”Jag är en tjej i 6B på Edboskolan. Vi håller på att jobba med att rädda barnsoldater. Jag tycker att det är hemskt att de ger dem droger för att göra hemska saker. Just nu är det ungefär 250 000 barnsoldater och de är mellan 7 och 15 år. Många barn kidnappas och ibland tvingas de till och med döda sina föräldrar. Jag tycker att det är jättebra att vår klass samlar in pengar till att rädda just barnsoldater för det är inte så många som vet hur utsatta de är.  //Från Ida”

Jag tycker att vi ska ha längre idrottslektioner för att vi har bara en timmes lektion. För det första hinner vi inte göra så mycket på idrottslektionerna. För det andra ska man röra sig så att man inte blir stel. För det tredje måste man röra på sig för att må bra.  //Kevin i 6B”

Jag vill att det inte ska gå att hacka andras konton, någon hemsida, eller någon konsol, tex Xbox. Tänk om man tex vill spela eller skriva på sin blogg eller det man vill göra och så går det inte för atten person har hackat ditt konto eller det som du spelar på. Så man ska sluta hacka andra på sociala medier för att: Du förstår för andra. Det finns ingen anledning alls att göra det. Den som hackar kommer säkert att känna sig dålig efter ett tag. //Isak 12 år.”

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s