Hembrev!

Hembrev vecka 22

Veckan som har gått har bestått av att avsluta massor av skolarbeten. Snart är betygen satta och därefter återstår bara några få dagar av terminen. Som tur är har vi en väldigt rolig skolresa att se fram emot!

Torsdag den andra juni åker vi alltså buss till Ullared. Vi kommer att behöva åka tidigt på morgonen, runt klockan halv åtta. Vi kommer hem sent på kvällen nästa dag, fredagen 3 juni. Jag kommer att skicka ut en lista med mer exakta tider samt lite tips på vad som behöver packas osv. Redan nu vill jag dock poängtera att era barn kommer att behöva matsäck på ditvägen. Vi kommer att stanna någonstans på vägen och äta medhavd matsäck som lunch. Likaså häver vi under denna resa godisförbudet och man får gärna ta med sig allt möjligt gott. 6B är rejält peppade inför resan och jag har svårt att se att den kommer att bli annat än total världsklass!

Skolavslutningen går av stapeln torsdagen 9 juni. Det kommer att vara samling på skolgården och därefter träffas vi i klassrummet, delar ut betyg och tackar för den här tiden. Som ni vet kommer jag till hösten att börja jobba på Östra Grundskolan så jag hoppas att det inte kommer att bli ett definitivt hejdå på avslutningsdagen. Hur som helst är 6B högst välförtjänta ett riktigt härligt sommarlov!

Tiderna för sista veckan kommer att se annorlunda ut. Vi kommer inte att läsa enligt schema utan dessa dagar kommer vi bara att vara tillsammans med klassen. Inga praktiska ämnen med andra ord. Jag återkommer med start – och sluttider för dessa dagar.

Nästa vecka är dock vanlig vecka om man bortser från klassresan! Ha en riktigt fin helg!

/Maria

Hembrev vecka 21

Tiden går otäckt fort och nu är det alldeles snart skolavslutning. Det är med blandade känslor vi går mot sommarlov. Många är väldigt trötta och ser fram emot välförtjänt vila. Samtidigt är det förstås sorgligt att klassen snart splittras. Men innan vi ska ta farväl väntar en hel del arbete och en väldigt rolig klassresa.

Som ni vet  blev både discot och kakförsäljningen succé! Vi har redan fått ihop alla pengar som behövs till Ullared. Vi åker torsdagen 2 juni och kommer hem sent på fredagen 3 juni. Ni som har sålt kakburkar ska hämta era burkar hemma hos Elsa. Där ska ni också lägga ut pengar för burkarna så att Elsas mamma Malin kan betala räkningen för alla burkar. Jag hoppas att detta ska gå smidigt. Själv ser jag fram emot att få mina egna burkar! 🙂

Kommande veckan är det kort dag på tisdag, dvs 24 maj. Då får eleverna kompensation för sin TTF-tid och går hem klockan 12. Jag kommer också att släppa eleverna 30 minuter tidigare på torsdag som kompensation för att de stannade på brandstationen till 15.30. På torsdag slutar eleverna med andra ord klockan 14.30.

Några av tjejerna i klassen kom med idén att vi ska göra något tillsammans kvällen före avslutningen, dvs 8 juni. Tanken var att vi kanske kan träffas vid Sjöängen och ha picknick. Vi vill göra avskedsmomentet på skolavslutningen så kort och smärtfritt som möjligt och därför var tanken lite att umgås så mycket som möjligt dagarna före avslutning. Denna kväll kommer inte behöva så mycket planering utan vi tänker oss kanske att varje elev tar med sig egen matsäck och så umgås vi där helt enkelt.

Den här veckan är det väldigt viktigt att elevernas faktatexter om hinduism samt att deras no-texter om familjen Sund och Orka kommer in, helst så tidigt som möjligt. Vi behöver bedöma dessa innan betygssättning!

Mer information om klassresan kommer i separat mail längre fram. Hoppas att ni alla får en fin vecka. Det ska vi i 6B se till att få!

 

/Maria

 

Hembrev vecka 20

Här på Edboskolan är förberedelserna inför kvällens disco i full gång. Era barn har satt upp affischer, lagt lappar på hyllor i kapprum, gått runt i klasser och gjort reklam, styrt upp aktiviteter och bestämt vem som ska göra vad. Dessutom är det väldigt många som kommer att vara på plats redan klockan fyra i eftermiddag för att ordna inför discot. Det är så himla härligt att se detta samarbete. Vilken klass detta är! Nu hoppas vi på många besökare och mycket försäljning!

Idag är också sista dagen för kakförsäljning. Det ska bli så spännande att sammanställa och se hur många burkar klassen har sålt totalt. Eftersom vi fortfarande saknar över 9000 för att komma till Ullared känns varje öre viktigt!

På tisdag, dvs 17 maj, ska vi göra ett besök på Haninge brandstation! Detta kommer att ta hela eftermiddagen men vi beräknar vara hemma vid ordinarie sluttid, dvs klockan tre. Vi kommer att äta lunch i skolan och åka direkt därefter. Ingen matsäck behövs med andra ord.

Två dagar senare, dvs torsdag 19 maj, kommer era barn att sluta klockan 14 istället för 15. De har alla jobbat hårt och mycket utanför skoltid med loppis, kakförsäljning, hämtning av sponsring och ikväll klassdisco. Jag har därför i samråd med rektor Carina bestämt att eleverna ska få plocka ut lite komptid sista lektionen på torsdag.

Mattefröken Karin har gjort en matematikplanering för de sista veckorna på terminen. Den finns här på hemsidan under fliken ”matematikplanering”. Kolla gärna där så att ni vet vad era barn förväntas kunna när terminen är över. I övrigt kör vi stenhårt på so:n ett par veckor framåt. Vi håller nu på att läsa om hinduism och vi ska snart ta oss an buddhism. Dessutom ska vi hinna prata om lag och rätt också. Intensiva veckor följer med andra ord.

Jag vill redan nu flagga för att tisdagen den 24 maj har era elever kompensation för TTF-tiden att plocka ut. Det innebär att de slutar klockan 12 den dagen.

Nu håller vi tummarna för att kvällens klassdisco blir århundradets fest! Kanske ses vi där?

//Maria

 

 

 

Hembrev vecka 18

Självklart måste jag inleda med att säga tack för gårdagens Edbokväll. Det var så himla härligt att se att så många föräldrar dök upp och hängde med oss på våra lektioner. Jag är också mäkta stolt över 6B:s popcorn-försäljning som de styrde upp superproffsigt på egen hand. 533 kronor till klasskassan på bara några timmar!

Idag kommer era barn att få med sig en kak-katalog hem. De visar sedan upp den för kunden som själv får fylla i vilken kakburk hen vill köpa. Därefter beställer man antal burkar efter antalet beställningar. Det kommer alltså inte finnas något kak-lager. När kakburkarna sedan levereras får barnen leverera dessa hos kunden och då också ta emot betalningen. Målet är att varje barn i 6B ska sälja 15 burkar var. De är helt beredda på att hjälpa varandra i detta. Skulle det vara så att vi når målet kommer detta att inbringa över 7000 kronor till klasskassan! Jag vill också poängtera att det är helt okej om era barn inte säljer 15 burkar! Jag har också pratat med barnen i klassen om detta.

Nästa vecka är kort! På torsdag är det Kristi himmelsfärd och fredagen räknas som klämdag. Dessutom slutar era barn 12 på onsdag som kompensation för Edbo-kvällen. Kort sagt är eleverna alltså lediga torsdag och fredag samt går hem 12 på onsdag. På onsdag arrangerar Edboskolans nior dessutom en schemabrytande AE-dag där de ska hitta på roliga aktiviteter för sexor, sjuor och åttor. Vi hoppas på en rolig dag!

Igår skickade jag ut ett separat mail som handlade om våra planer på hur vi ska få in pengar till klassresan. Jag hoppas att alla har tagit sig tid att läsa detta. All form av hjälp tages tacksamt emot!

Ha en riktigt fin helg allihopa!

Hembrev vecka 17

Hej allihopa,

Jag ska naturligtvis börja med att tacka alla föräldrar som var på mötet igår. Det känns så himla bra att vi har börjat styra upp en resa. Jag kan säga att vi har ett gäng väldigt peppade elever här som idag har ägnat en timme åt att göra allt i sin makt för att underlätta en resa till Ullared. De har ringt Ullared och har eventuellt lyckats ordna rabatt på stugor. De har ringt produktionschefen på programmet Ullared som är intresserad av att kanske låta 6B vara med i programmet. De har ringt en mängd sponsorer och också kollat intresset för att sälja kakor. Jag känner att vi är på gång! I den här klassen är ju ingenting omöjligt, som vi alla vet. Hur det än slutar är jag säker på att allt detta arbete kommer att belöna sig på ett eller annat sätt.

Idag har eleverna också skrivit det sista nationella provet för den här gången. Jag måste säga att jag är imponerad av den koncentration och den ork eleverna har uppvisat. Det svenska nationella provet har ju eleverna fått resultaten på men matematiken och engelskan är ännu inte riktigt färdigrättade.

Torsdagen 28 april vill jag påminna alla om att det är Edbokväll! Denna kväll är inte frivillig för era barn som ska vara här mellan klockan 16 och 19. Om ni föräldrar har möjlighet att komma också så är det förstås jättetrevligt! Vi kommer att ha lektion i klassrummet mellan klockan 17 och 19. Hoppas att vi ses då!

Det är många läxor nästa vecka tyvärr. En del av arbetena är sådant som eleverna ska ha hunnit med på lektionerna men som de kanske av olika anledningar inte har hunnit och därmed får ta hem och göra klart. Titta gärna under fliken ”läxor” på denna sida om ni vill få lite mer koll på vad det är som gäller.

Nästa vecka har vi lite vikarielösningar av olika anledningar. På tisdag rättar Joel prov och jag är inbjuden att prata på en mässa, på onsdag är Joel och jag borta på utbildning och på torsdag rättar Joel nationella prov igen (men då är åtminstone jag på plats ).

Hoppas att alla får en jättehärlig helg! Någon sa att det skulle bli regn men det vägrar jag att tro på.

//Maria

 

Hembrev vecka 16

Vi är inne i mitten av april och det är full fart! Denna vecka har eleverna börjat spela in filmer på temat ”minoritetsgrupper”, de har skrivit krönikor, jobbat med engelskaprojekt om kändisar, skrivit texter om energi på no:n och pustat ut lite efter förra veckans nationella prov i matte.  Vi har också hunnit med att handla glass i Skogås centrum. Tisdagen 19 april och fredagen 22 april är det nationella prov i engelska. Detta innebär  att eleverna kommer att börja kl 08.15 och sluta klockan 13.00 dessa dagar.

Jag vill också än en gång påminna om att vi har ett litet föräldramöte på torsdag 21 april för att planera en eventuell klassresa . Mötet går av stapeln klockan 18.00 och jag hoppas verkligen att så många som möjligt kan dyka upp. Vi är nog många som tycker att 6B förtjänar en storslagen avslutning efter dessa tre år tillsammans. Vi har också diskuterat i klassrummet om vad vi vill göra och jag kan säga att det har varit livliga samtal. Igår gjorde vi en omröstning och i topp hamnade förslagen att åka till Ullared samt att åka till Boda borg. Vi får se vad vi tillsammans kan komma fram till på torsdag! Spännande!

Torsdagen därpå, nämligen 28 april, är det dags för Edbokväll! Då är alla föräldrar välkomna att komma till vårt klassrum för att hänga med på två lektioner. Alla elever går i skolan mellan 16.00 och 19.00 denna kväll. Kompensationsledigt för detta ges onsdagen 4 maj då eleverna slutar 12.00. Vi kommer att ha arbetspass i klassrummet mellan klockan 17 och 19. Mellan kl 16 och 17 är det fritt fram att gå omkring i skolan och titta på andras arbeten. Det är obligatorisk närvaro för eleverna denna kväll.

Innan jag avslutar ber jag er att hålla utkik i lokaltidningen Södra sidan som ni lär få i brevlådan imorgon! Där skriver Isak nämligen en krönika om skräp i skog och mark. Missa inte!

Trevlig helg allihopa! 🙂

//Maria

Vecka 16 i korthet:

Måndag – Semih, Ville, Mauro och Jacob och jag gör ett studiebesök i judiska biblioteket på eftermiddagen.

Tisdag – Nationellt prov i engelska. Skoldag mellan 08.15 (obs lite senare starttid!) och 13.00.

Onsdag – Vanlig dag

Torsdag – Föräldramöte kl 18.00 i klassrummet.

Fredag – Nationellt prov i engelska. Skoldag mellan 08.15 (obs senare starttid!) och 13.40.

Hembrev vecka 15

Denna vecka har det genomförts nationella prov i matematik. Jag måste säga att reaktionerna efteråt var (förvånansvärt) positiva! Vissa tyckte till och med att det var roligt att skriva prov! Nu återstår de nationella proven i engelska som kommer att genomföras vecka 16. Därefter är det slut på nationella prov för denna gång och eleverna kan pusta ut ända till årskurs nio.

Som ni förhoppningsvis har sett så har jag kallat till föräldramöte torsdagen 21 april. Vi ska prata klassresa, utflykt eller något annat roligt som vi kan spendera klassens prispengar på. Vårterminen går ju i rasande fart nu och innan vi vet ordet av är det sommarlov. Klass 6B har samlat in pengar till välgörande ändamål och kämpat järnet för att andra ska ha det bra. Nu är det hög tid att de gör något fint för sig själva.

Den 11 april till 15 april, dvs nästa vecka, är det bilfri vecka här i Huddinge. Förhoppningen är att fler ska gå eller cykla till skolan just denna vecka.  För de barn som inte kan gå, cykla eller åka buss till skolan kan föräldrarna lämna barnen en bit från skolan och antingen låta dem gå själva sista biten eller följa med dem. För att ytterligare minska antalet bilar är samåkning ett alternativ också. Ta med fler barn i bilen. Två barn i varje bil halverar antalet bilar! J

Nästa vecka är en alldeles vanlig vecka. Alla går enligt vanligt schema och det är paus i de nationella proven. Vi har fått ett roligt uppdrag av tidningen Södra sidan att vi ska skriva krönikor. Detta ska vi jobba med för fullt nästa vecka. Vi har redan tjuvstartat lite och väldigt fina krönikor har börjat växa fram. Ämnena är varierande och handlar bland annat om aborter, krig, lång väntan på akutmottagningen, feminism, skolan och barnsoldater. Spännande!

Ha en himla trevlig helg allihopa!

Hembrev vecka 14

Nu är det bara några timmar kvar innan det är dags för ett mycket välförtjänt påsklov. Vi får verkligen hoppas att det soliga och fina vädret håller i sig hela veckan!

Här kommer kort information över hur veckan efter påsk ser ut för alla duktiga elever i 6B:

Måndag: Studiedag. Alla elever är lediga hela dagen.

Tisdag: Skolan börjar med vanliga lektioner kl 08.00. 67 (!) dagar kvar på terminen.

Onsdag: Nationellt prov i matematik. Eleverna går i skolan mellan 08.00 och 13.00.

Torsdag: Vanlig dag.

Fredag: Nationellt prov i matematik. Eleverna går i skolan mellan 08.00 och 12.40.

Ha ett underbart påsklov! Hoppas att påskharen är riktigt generös! 🙂

Hembrev vecka 12

Host och stånk! Det cirkulerar många eländiga baciller och virus i 6B just nu. Igår var sju elever sjuka och idag är även jag sjuk! Jag hoppas att alla hinner bli friska till påsklovet.

Vi som har varit på plats i skolan denna vecka har åtminstone fått njuta av ett besök från Chalmers tekniska högskola. Carin Sävetun intervjuade sju av eleverna under fyrtiofem minuter var. Efteråt var hon väldigt imponerad över deras kloka svar och reflektioner. Nu är åtminstone jag otroligt nyfiken på att ta del av själva forskningsrapporten. Dessvärre kommer det att dröja till hösten innan den blir offentlig. Carin lovade dock mig att jag i förväg ska få ta del av några utvalda citat från eleverna. Det ska bli väldigt spännande och intressant!

Påsken närmar sig med stormsteg. Nästa vecka blir därmed lite speciell. På torsdag (skärtorsdagen) får eleverna kompensation för sin TTF-tid och går därmed hem klockan 12.00. På fredag är det långfredag och därmed ledigt hela dagen. Därefter är det välförtjänt påsklov hela vecka 13. Jag vill också påminna om att eleverna är lediga måndagen efter påsklovet, dvs 4 april, på grund av studiedag. Därefter kör eleverna igång direkt (eller mer exakt på onsdagen) med nationella prov i matematik. Kolla gärna under fliken ”viktiga datum” för mer detaljerad information.

På tisdag nästa vecka, 22 mars, kommer eleverna i 6B att sluta redan klockan 13.20. Detta eftersom jag har blivit kallad till ett elevhälsomöte som jag måste gå på. Vi har på grund av niornas nationella prov ingen möjlighet att få en vikarie till elevernas sista lektion vilket betyder att de kommer att släppas klockan 13.20 denna dag.

I övrigt vill jag påminna om att det är prov i musik nu på måndag. Instrumentkunskap ska det handla om och alla elever har fått material mailat till sig.

Nu återstår bara att önska er alla en riktigt skön helg! Hoppas att alla sjuklingar kryar på sig så att vi kan ta nya tag nästa vecka. Då ska vi fortsätta arbetet med minoritetsgrupper och religion. Alla kommer också att få träna ordentligt inför det nationella provet i matematik! Vila nu allihopa!

//Maria